17. ART ECON Středoškolský pohár – Timotej Formánek atakoval 59

923

Pondělí
Timotej Formánek atakoval 59
Na 17. ročníku ART ECON Středoškolského poháru se hrál skvělý golf.
Celkem patnáct juniorských hráčů skončilo pod par hřiště.
Padl 10 let starý týmový rekord soutěže.

V pondělí, 25.9.2023, se ve Vinoři postavilo na start 17. ročníku ART ECON Středoškolského poháru celkem 21 družstev a 7 jednotlivců ze všech golfových „adres“ naší republiky. Dvě družstva, Nový Porg II a Karlínské gymnázium se omluvila v den konání soutěže.

Po slavnostním nástupu družstev s deskami nesoucími názvy reprezentovaných škol zahájila soutěžní den přednesem české státní hymny a slavnostním odpalem členka Sempreoper v Drážďanech, Štěpánka Pučálková.

Ve slunném počasí babího léta a mírném větru přesně obráceném oproti tzv. převládajícímu, pro který je Vinoř stavěna, se v 9.00 na velmi kvalitních grýnech rozpoutal ohňostroj skvělých výsledků.

Novým držitelem Putovního poháru na jeden rok se stalo družstvo Gymnázia Jana Palacha z Prahy 1, ve složení Timotej Formánek, Michal Dvořák a Amálie Tauer. Celkovým výsledkem -22, tedy 122 ran celkem. Mínus 22 ran je nejnižší skóre vítězného družstva za celých 17 let historie Poháru. Průměrný handicap tohoto družstva je plus 3.

“Starý” rekord drželo od roku 2012 ze Mstětic družstvo Prvního Gymnázia v Karových Varech ve složení Vítek Novák, Jakub Pokorný a Tomáš Křivanec.

K tomuto rekordnímu výsledku lvím podílem přispěl fantasticky zahravší jeden z mnoha českých reprezentantů ve startovním poli, Timotej Formánek.

Timotej zahrál jeden eagle a 12 birdie, žádné bogey, celkem 12 pod par a od mýtického skóre 59, které je snem každého golfisty, ho dělily na poslední jamce, pětiparové osmnáctce, opravdu milimetry.

Stříbrné verze poháru si o jednu jedinou ránu před třetími odvezlo družstvo American Academy in Prague – Matúš Cedzo, Šimon Štantejský a Eric Tauber. Donesli 131 ran, tedy 13 pod par.
Na třetím místě skončilo družstvo Gymnázia Jaroslava Seiferta z Prahy reprezentované Adamem Bugárem, Albertem Fílou a Laurou Mizlerovou.

Soutěž jednotlivců vyhrál pochopitelně svým famózním výkonem Timotej Formánek, před Julií Oplatkovou, která zahrála 65 ran, tedy 7 pod par. Bronzový pohár pro jednotlivce si odnesl David Tomi výsledkem 66, (-6). Celkem patnáct hráčů zahrálo pod par hřiště.

Nad soutěží drží záštitu Český olympijský výbor. Promotérem akce je společnost Ingolf. Spolupořadateli jsou Česká golfová federace a ART ECON SŠ a VOŠ Praha.

Hlavním partnerem akce je Česká podnikatelská pojišťovna. Hlavním rozhodčím byl Dalibor Procházka.

Vše ostatní najdete na FB Středoškolský pohár a na webu www.ingolf.cz

Výsledky týmů   Výsledky jednotlivců

 

Úvod
Po dvou ročnících poznamenaných vládními pandemickými opatřeními se konečně koná Středoškolský pohár opět ve své plné síle.

V pondělí, 25.9.2023, se ve Vinoři postaví na start již 17. ročníku celkem 23 družstev ze všech koutů naší republiky. Na startu budou obhájci ze spolupořádající školy, tradiční matadoři jako třeba Gymnázium Jana Palacha z Prahy, Nový PORG a nebo třeba Gymnázium Brno Bystrc. Nově ve startovním poli přivítáme např. Gymnázium Duhovka, VOŠ A SŠ strojní z Děčína a nebo třeba American Academy.

Své domovské školy budou reprezentovat opravdového hvězdy českého juniorského golfu a majitelé plusových handicapů David Tomi, Timotej Formánek, Nela Trávníčková nebo Ester Barcalová. Jdou tak ve šlépějích svých slavných předchůdců. Na start této akce svého času stáli Filip Mrůzek, Klára Spilková, Jana Melichová nebo Sára Kousková a další dnes již profi hráči a hráčky.

Patronem letošního ročníku je, slavnostní odpal zlatým putterem věnovaným španělským králem Juanem Carlosem provede a českou státní hymnu na úvod akce zazpívá, vášnivá golfistka a sólistka Sempreoper v Drážďanech Štěpánka Pučálková.

Nad soutěží drží záštitu Český olympijský výbor. Promotérem akce je společnost Ingolf. Spolupořadateli jsou Česká golfová federace a ART ECON SŠ a VOŠ Praha.

Hlavním partnerem akce je Česká podnikatelská pojišťovna. Hlavním rozhodčím je Dalibor Procházka.

Propozice i letos umožňují start i školním družstvům obsahujícím žáky druhých stupňů základních škol, či prvních 4 ročníků osmiletých gymnázií. Spodní věková hranice tak není 15 let, jako to bylo v minulosti, ale věk adekvátní nastoupenému druhému stupni ZŠ popř. „primy“ na osmiletém gymnáziu. Starší žáci pak hrají z kratších odpališť.

Soutěžní systém zůstává nezměněn. Počítají se dva nejlepší výsledky ze tří na jamce bez vyrovnání.

Na start se postaví také 7 jednotlivců, kteří nemají na svých školách dostatek hrajících spolužáků. Do Vinoře se tak sjede 80 juniorských hráčů.

FB Středoškolský pohár     Výsledky