Cedule NEVSTUPOVAT ZASETO

    175

    Dobrý den pane Jone.

    Chtěl bych Vás požádat o správné řešení situace, která nastala v Beřovicích na jamce č. 16. Jedná se o to, že před greenem je žlutá trestná oblast, kdy prostor mezi vodou a spojnicí žlutých kolíků je po celém obvodu jezírka aktuálně zatravňován a na cedulkách je nápis „NEVSTUPOVAT ZASETO“.

    Ve flajtu jsme se neshodli, jaký by byl správný postup v případě, kdy by míček sjel při nedostřeleném greenu do oblasti, která se zatravňuje (čili by zůstal na suchu, ale už v trestné oblasti), popř. by tam ani nemusel dojet, ale hráčův postoj by znamenal, že např. jednou nohou by v této oblasti stál (což se jednomu z nás opravdu stalo).

    První názor byl, že nápisem „NEVSTUPOVAT ZASETO“ se míní oblast se zákazem hry a jelikož není známá dodatečná informace o možnosti beztrestné úlevy, pokračuje se dropem jako by byl míček utopený s jednou trestnou. Jelikož míček do trestné oblasti nedojel, ale hráčův postoj byl kvůli zákazu vstupu nekomfortní, má prý smůlu a musí hrát míček „krkolomným“ postojem, popř. ho prohlásit jako nehratelný a dropovat opět s jednou trestnou.

    Druhý hráč prohlásil, že na ceduli není výslovně napsáno „ZÁKAZ HRY“ a tudíž by do uvedeného prostoru klidně vstoupil a míč odehrál.

    Třetí ve flajtu prohlásil, že je to takové zvláštní a nejednoznačné a nejlepší by bylo označit celou oblast třeba jako biozónu buď s free dropem, nebo s dropem s jednou trestnou.

    Nakonec to nechali na mě, ať rozhodnu jako jediný, který je „místní“. Řekl jsem, že pokud bychom šli turnaj, nebo daný hráč šel nesoutěžní výsledek, upřímně nejsem tak silný v pravidlech, abych mohl situaci správně rozsoudit, ale jelikož jdeme „jen“ o kafe, ať si beztrestně dropne v nedaleké drop zóně, která na dané jamce je pro případ utopení ve žluté trestné oblasti, protože nestojím o to, aby nás viděl třeba místní marshal a dal mi pak za uši, že jsem cizího hráče nachal „hamtat“ po čerstvě zasetém. S tím nakonec všichni souhlasili a pro tentokrát bylo vyřízeno.

    Můj dotaz tedy zní, jak jsme měli dle pravidel správně postupovat?

    Děkuji, Tomáš.

    Odpověď na dotaz

    Dobrý den, Tomáši.

    Za prvé – je dobře, že jste nepoškodili čerstvě osetou oblast. To opravdu v první řadě.

    A teď vzhůru na Pravidlo 2.4 Oblasti se zákazem hry
    Oblast se zákazem hry je vymezená část abnormálního stavu hřiště (viz Pravidlo 16.1f) nebo trestné oblasti (viz Pravidlo 17.1e), kde je hra zakázána.
    Hráč musí využít úlevu, jestliže:
    • Jeho míč je v oblasti se zákazem hry, nebo
    • překáží hráči v zamýšleném Oblast se zákazem hry postoji nebo prostoru švihu při odehrání míče, který je mimo danou oblast se zákazem hry (viz Pravidla 16.1f a 17.1e).
    – přeloženo do češtiny, pokud míč leží mimo oblast a ta překáží v postoji, hráč smí najít nejbližší místo úlevy a míč beztrestně dropnout do výseče jedné hole od tohoto místa.

    Pro turnaj by bylo víc, něž jenom vhodné, na tuto oblast pamatovat. Já bych ji opatřil čárou (žlutou) na zemi, aby bylo jasné a nediskutovatelné, kde začíná a končí. Opatřil bych ji cedulí ZÁKAZ HRY A VSTUPU, do místních pravidel popsal, jak postupovat a podle důležitosti turnaje bych dal tohle do briefu i startérovi. Taky maršál by měl mít k dispozici na papíře co a jak řešit, aby všichni mluvili stejným jazykem.
    Pro běžnou hru tahle cedule stačí a po téhle odpovědi už budete také vědět co dělat, když taková oblast překáží jenom v postoji. Kdyby se do ní míč zakutálel, postupovali byste jako kdyby byl „ve vodě“ s tím, že není možné hrát ho, jak leží.

    Díky za zajímavý dotaz Tomáši a i vám hezkou hru.

    Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!