Annika Sorenstam a TV obecně

    315

    Dobrý den, objevily se nějaké dotazy na situace, které tazatelé viděli v televizi. Mám hned dva dotazy.

    1) Annika Sorenstam byla poškozena verdiktem rozhodčího při turnaji LPGA. Přiznám se, že v tom mám trochu hokej. Mohl byste prosím vysvětlit, k čemu došlo, respektive v čem byla ta chyba rozhodčího? A bylo to vůbec správně uzavřeno? Popsáno zde:
    https://www.golfdigest.com/story/annika-sorenstam-ruling-lpga-gainbridge/amp?__twitter_impression=true&s=08&fbclid=IwAR06LLlSJqtHmmljuJt-cBRuu0Jn0WbMczjfY8pyfuy05GxIbsZt2Zxs03c

    2) V jedné z odpovědí uvádíte „zavolal by kolegu rozhodčího, sledujícího přenos“. Co si můžeme pod tímhle představit? Něco jako VAR ve fotbale?

    Díky za odpověď.
    Milďa

    Odpověď na dotaz

    Dobrý den Milďo,

    Ten první dotaz by se dal rozebrat hned na několika stranách, protože existuje několik aspektů provázejících danou situaci. Vynasnažím se to udělat stručně a srozumitelně.
    1a) Všechny autové předměty nebo objekty jsou ‚pevně umístěny‘ a není od nich beztrestná úleva. Například si vezmeme plot.
    1b) Pokud v takovém plotu je brána, pak ta sama je brána jako závada. Jde o bránu, která slouží k tomu, aby se kdokoliv dostal „normálním způsobem“ ze hřiště a na hřiště a nemusel přitom přelézat plot. Výbor může takovou bránu prohlásit za nedílnou součást hřiště a tím pádem od ní zakázat beztrestnou úlevu. A hlavně také zamezit tomu, aby takovou bránu, pokud někomu překáží třeba v nápřahu, bylo možno otevřít = postupovat podle standardního Pravidla. Což je v první řadě fér. To je běžné řešení na profesionálních turnajích nebo na turnajích, které připravují zkušení rozhodčí. Je to vlastně povolené zpřísnění podmínek. Pak nemůže nastat situace, že váš míč leží blízko plotu a vy nemáte jinou šanci, než s jednou trestnou dropnout (jako Annika Sorenstam), zatímco já ležím o deset metrů víc vepředu a mohu si otevřít branku v autovém plotě, protože není prohlášená za nedílnou součást hřiště, a tudíž hraju bez problémů s nápřahem druhou na green.
    1c) Zmatek je ale v tom, co napsal Golf Digest v článku, na který odkazujete. Buď platí, že LPGA má takové branky / brány ošetřeny a jsou  deklarovány (buď v Hard Card nebo místními pravidly pro daný turnaj) jako nedílná součást hřiště, pak ale Dan Maselli postupoval správně, když Anniku nenechal branku otevřít a neměl se za co druhý den omlouvat. Nebo šlo o chybu v interpretaci při samotném rozhovoru a LPGA ve skutečnosti neměla tuto situaci upřesněnou tak, že brána byla nedílnou součástí hřiště, pak Annika mohla bránu otevřít. A Dan se měl za co omlouvat.
    Líp to popsat asi neumím. Daniel Maselli je jeden z mých kolegů a hlavně skvělý kamarád. Pracuji s ním každý rok několikrát a po dobu několika let. Ale teď určitě není vhodná doba se ho ptát na detaily. Nechci to udělat. Jen mám potřebu sem napsat, že je vynikající rozhodčí, mimochodem turnajový ředitel EVIAN Championship. Pokud skutečně udělal chybu v tom, že Anniku nenechal branku otevřít když mohl, pak mu v první řadě nezávidím ty pocity, které potom musel mít a jak se cítí si umím živě představit. Rozhodčí jsou jenom lidé, chyba vždycky číhá za rohem a v kombinaci se všemi dalšími okolnostmi (hráčky, kedíci, diváci – tedy pokud byli, kamery, čas…) je relativně jednoduché si pro ni rychle dojít. Závěrečné řešení (trestná zůstala, rozhodčí se omluvil) je také podle Pravidel v pořádku. Jsem rád, když čtu, jak se Annika k celé situaci postavila.

    A teď k tomu „VARu“.
    Ne úplně… Sedíte v přenosáku, nebo někde, kde je klid, a sledujete live co je na obrazovce. V přenosovém voze pak co je na deseti až dvaceti obrazovkách. Záleží o jaký turnaj jde a jak masivní je pokrytí. Můžete kolegům pomáhat (přes vysílačku) s hledáním míče, s identifikací místa, kde míč překročil třeba hranici vody, kam umístit zpátky míč, který se pohnul (třeba ho vzal divák), můžete preventivně šetřit čas tím, že vidíte hráčku/če v potížích a obratem tam pošlete nejbližšího rozhodčího. Můžete fungovat „na zavolání“ nebo proaktivně. No a pro některé režiséry můžete být cenným zdrojem informací. V létě je v trucku šílená zima – běžně do přenosového vozu nosím mikinu a třeba i nepromoky, protože klima chladí tu spoustu monitorů a jiné techniky na plné pecky. Naopak třeba ve Skotsku mí kolegové finálový den venku mrzli na kost, skrz naskrz mokří. Já seděl v suchu. Když skončil turnaj posledním puttem, vyrazil jsem zpátky do turnajové kanceláře. V bugyně bez střechy ale už na sluníčku… Nefér, co? :)))))

    Díky za zajímavý dotaz Milďo, ať přežijete v klidu ten marast, co je okolo nás a jestli máte v obci otevřené hřiště, tak (závidím) přeju hezkou hru!

    Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!